ZIARAH MAHABBAH

Program Ziarah Mahabbah merupakan aktiviti yang dijalankan di kawasan pedalaman. Fokus aktiviti ialah untuk membina hubungan dengan masyarakat tempatan dengan menawarkan khidmat perubatan percuma, nasihat, bekalan makanan, sumber air bersih di samping berkongsi tentang keindahan Islam. Terdapat ramai relawan AMAL yang menyertai misi ini mengubah hidup mereka kerana melihat masih ramai lagi insan yang daif memerlukan sokongannya daripada masyarakat untuk menambah baik sosio ekonomi mereka.

 

Perlaksanaan program Ziarah Mahabbah dan pemantauan berkala mengenai perkembangan aktiviti dakwah bil hal di kawasan setempat. Dalam aktiviti ziarah ini, kita akan menjalankan kelas fardhu ain kepada masyarakat pedalaman khususnya anak-anak kecil. Manakala kelas khusus bagi dewasa dan berusia. Pelbagai latarbelakang relawan yang turut serta dalam Ziarah Mahabbah ini, antaranya pihak koporat, pegawai Bank, bekas rakan jalanan dan ramai lagi. Sehingga hari ini, hampir keseluruhan yang sertai misi ini, pasti akan sertai lagi misi ziarah mahabbah ini.

Sabda Rasulullah S.A.W ,

فَوَاللَّهِ لَأَنْ يُهْدَى بِكَ رَجُلٌ وَاحِدٌ خَيْرٌ لَكَ مِنْ حُمْرِ النَّعَمِ

Maksudnya: “Demi Allah, apabila ada seorang sahaja yang mendapat petunjuk melalui dirimu, maka itu adalah lebih baik bagimu daripada unta merah (jenis unta yang paling baik).” (Hadis Riwayat Imam Bukhari & Muslim)

Melalui pendekatan Ziarah Mahabbah, Yayasan AMAL Malaysia bersama pendulum kampung telah berjaya membina sebuah jambatan bagi kemudahan harian penduduk kampung.

GAMBAR AKTIVITI-AKTIVITI ZIARAH MAHABBAH

ANTARA AKTIVITI UTAMA ZIARAH MAHABBAH

Dapur Rakyat
Kelas Mengaji Al Quran
Misi Bantuan Barangan Asasi
Forum & Ceramah Mahabbah

Ziarah Penduduk Kampung & Masyarakat